hoe ben ik tot hier gekomen

Rond de eeuwwisseling ben ik seizoens cursussen tekenen/schilderen gaan volgen bij Wouda Koelewijn in Amersfoort waar ik toen woonachtig was. Zij heeft de basis gelegd voor alles wat ik nu doe.
Via een vakantie schildercursus die ik in 2014 volgde, werd ik attent gemaakt op een workshop grafiek.
Deze workshop werd gegeven door Marieke Kruit, sindsdien ben ik 2 x per jaar bij Marieke voor een workshop.
Wat ik zo interessant vind aan het maken van diepdruk is de veelzijdigheid, het ambachtelijke en het verrassende resultaat ervan.
In 2021 heb ik alle materialen inclusief een pers aangeschaft om ook thuis etsen te kunnen maken.

enkele materialen
enkele materialen

lijnets

Op een zinken plaat een laagje was aanbrengen, daarin een afbeelding tekenen met een etsnaald. De plaat gaat minstens 30 minuten in een zuurbad. Dan de plaat schoonmaken, inkten, het teveel inkt  verwijderen en afdrukken  onder de pers op vochtig etspapier (300 grams)

lijnets
lijnets

aquatint

Een zinken plaat bestrooien met asvalt- of harspoeder en vastbranden met een campingbrander. Dan in etappes een soort lak op de plaat aanbrengen. Daar waar de lichtste plekken komen wordt het eerst afgedekt. Tussen de etappes door gaat de plaat in een zuurbad waarbij de zuurtijd telkens wordt verdubbeld, de donkerste plekken blijven het langst onbedekt. Daarna de plaat schoonmaken, inkten en afdrukken.

zelfde plaatje met aquatint
zelfde plaatje met aquatint

droge naald

Op een kunststof plaat een afbeelding aanbrengen met een etsnaald. Door meer of minder arceringen te maken krijg je donkere of lichte plekken. Hierna inkten en afdrukken.

plaat met droge naald afbeelding
plaat met droge naald afbeelding

tapedruk

Op een kunststof plaat verschillende stukken tape of raamfolie met structuur plakken. De stukken samen maken een afbeelding. Het geheel wordt geïnkt met een tamponeerkwast, het teveel inkt weghalen, daarna afdrukken.

plaat met tape afbeelding
plaat met tape afbeelding

vernis mou

Een zinken plaat verwarmen, met een inktroller een laagje zachte was aangebrengen. Op de was  gedroogd materiaal uit de tuin of iets anders met structuur leggen. Het geheel afdekken met vetvrij papier en door de pers halen. Papier en materiaal van de plaat verwijderen, het materiaal heeft de was verwijderd, hier ligt het zink bloot. De plaat gaat in een zuurbad, de rest van de was verwijderen en de plaat inkten en afdrukken.

plaat met vernis mou afbeelding
plaat met vernis mou afbeelding

Mezzo tint

Een koperplaat wordt bewerkt met een wiegijzer waardoor er putjes en bramen ontstaan, als deze plaat gedrukt zou worden zou je een zwarte afdruk krijgen. Bij deze methode werk je van donker naar licht. Met schraapstaaal en polijstijzer maak je met lichte tinten in donker je afbeelding. Daarna inkten en afdrukken op vochtig papier

mezzotint met lichte tinten in donkere achtergrond
mezzotint met lichte tinten in donkere achtergrond